V.O.C. Rotterdam kreeg in 2003 een prachtige en gloednieuwe sportaccommodatie. Het enige probleem; het clubhuis zat op de eerste etage en de lift die mensen met een lichamelijke beperking naar boven moest brengen, deed het vaker niet dan wel. Met steun van de Zwaluwen Jeugd Actie kwam daar begin deze zomer verandering in.
Het balletje werd nu ongeveer 2,5 jaar geleden aan het rollen gebracht door een vraag van Rijndam Revalidatie en Mytylschool De Brug, herinnert V.O.C.-voorzitter René van Ierschot zich. De zorginstelling en de school verzorgden met enige regelmaat framevoetbal voor kinderen met een lichamelijke beperking, maar moest dat altijd binnen doen, in gymzaaltjes. Zou het niet mooi zijn om dat gewoon in de buitenlucht te doen op een echt voetbalveld, vroegen zij zich af?
Iets betekenen voor de samenleving
Toen voetbalclub V.O.C., dat hemelsbreed zo’n kilometer verderop zat, hoorde van de ideeën reageerde het meteen enthousiast. “Dit past perfect bij de activiteiten van Rotterdam Sportsupport, die meer jongeren en kwetsbare Rotterdammers in beweging wil krijgen. Wij zijn als club een onderdeel van de maatschappij. Dat betekent dat je niet alleen maar naar jezelf moet kijken, maar ook naar wat je voor de samenleving om je heen kunt betekenen”, verklaart Van Ierschot. “Dit was daar een prachtig voorbeeld van.”
Inmiddels zijn de framevoetballers niet meer weg te denken op het sportpark van VOC. “Een genot om naar te kijken”, vindt de voorzitter. “Als je ziet hoe ongelofelijk veel plezier zij beleven aan het spelen van een potje voetbal. Dat is geweldig. De blijdschap en de trots als iets lukt. Daar word je zelf ook echt vrolijk van.”
Zwaluwen Jeugd Actie biedt uitkomst
Maar met de komst van deze groep kinderen werd het nog belangrijker dat de lift naar het clubhuis het gewoon standaard deed. V.O.C. besloot dat er een beter exemplaar moest komen, maar worstelde met de kosten. De Zwaluwen Jeugd Actie bood uitkomst. Een van de leden, Cees Middelburg, kwam met het voorstel om de Zwaluwen Jeugd Actie aan te schrijven. Daarmee kwam het hele proces in een stroomversnelling. De stichting wilde dolgraag meewerken aan de traplift en niet veel later overhandigde Jos Klaassen de vereniging een cheque van 7.500 euro.
“Geweldig, andere woorden heb ik er niet voor”, reageert Van Ierschot. “Het zijn hartstikke aardige mensen die ons ontzettend goed hebben geholpen. Het is een flinke investering voor een vereniging, zo’n traplift, die mogelijk ook wel wat discussies zou kunnen opleveren. Maar met de steun van de Zwaluwen Jeugd Actie hoefden we nog maar een deel zelf te betalen en was van enige discussie geen sprake meer. Sterker nog, dit is door iedereen binnen de vereniging geweldig goed ontvangen. De nieuwe lift, maar ook dat onze vereniging zich heeft opengesteld voor de framevoetballers.”
Inclusieve vereniging
Eind mei werd de lift op een feestelijke manier in gebruik genomen, tot grote vreugde van de voetballers én de voorzitter. “Wij willen graag een inclusieve vereniging zijn, waar iedereen welkom is. We kunnen wel doen of sport alleen iets is voor gezonde mensen, maar daarmee sluit je een hele groep uit. Door deze nieuwe traplift zijn we ook echt toegankelijk voor iedereen.”
In de situatie zoals hij was, kwamen de mensen met een scootmobiel, rolstoel of rollator ook wel boven. “Maar dat was altijd een heel gedoe”, zag Van Ierschot. “Nu zijn ze zelfredzaam en kunnen ze zonder hulp van anderen het clubhuis binnenkomen. Dat doet echt wat met hun zelfvertrouwen. Prachtig toch? En dat allemaal dankzij de steun van de Zwaluwen Jeugd Actie. Wat ons betreft moeten we er alles aan doen om te zorgen dat zij verenigingen in de toekomst op deze manier kunnen blijven helpen.”
Bron artikel: site KNVB Assist
Geef een reactie