Polio-epidemie
Het was het jaar 1959. De polio-epidemie had zijn sporen nagelaten. Vooral kinderen waren het slachtoffer van deze slopende ziekte. Eén van de slachtoffers was Jacques “Sjakie” Köhler jr.
Voor de epidemie was hij een veelbelovend ‘welpie’ (nu pupillen D t/m F) maar door de epidemie belandde Sjakie in een rolstoel. Sjakie vroeg zich af of er niet iets gedaan kon worden voor de Polioclub Amsterdam. Hij ging naar Henk van Teunenbroek en legde zijn idee voor: “Organiseer een voetbaltoernooi onder het mom van ‘gezonde knaapjes spelen voor hun gedupeerde kameraadjes’ ”. Henk was meteen enthousiast en zo geschiedde: op het oude AFC-veld in Amsterdam werd een voetbaltoernooi georganiseerd. De deelnemende clubs betaalden tien gulden per elftal én iedereen, ook de spelers zelf, betaalde een kwartje entreegeld. Het toernooi bracht voor die tijd het kapitale bedrag van € 1.361,44 op. De opbrengst ging naar de Polioclub Amsterdam.
Prinses Beatrix
Het idee van Sjakie sloeg aan. De verenigingen die meededen besloten het jaar erna in hun eigen regio toernooien te organiseren. De opbrengst van die zogenoemde polio-toernooien ging naar het Prinses Beatrix Polio Fonds. Prinses Beatrix is sinds het begin erg betrokken bij de Zwaluwen Jeugd Actie.
Van Zwaluwen Welpen Actie Polio naar Zwaluwen Jeugd Actie
Wijlen de heer L.Brunt, secretaris/penningmeester van de KNVB, zorgde dat het toernooi onder de verantwoordelijkheid van Algemene Nederlandse Voetbal Vereniging “De Zwaluwen” kwam te vallen. De Zwaluwen Welpen Actie Polio was geboren. In 1970 kreeg de actie de naam zoals we die nu kennen: Zwaluwen Jeugd Actie.
Helaas heeft Sjakie het succes van zijn initiatief niet mee mogen maken. In 1966 overleed hij. Maar zijn idee leeft nog steeds voort. Sindsdien spelen elk jaar (honderd)duizenden jeugdleden voor jongeren met een beperking. Vandaag de dag levert de actie bijna een half miljoen euro op.