Voetbal is voor iedereen toegankelijk, maar voor een grote groep Nederlanders is de weg naar de plaatselijke voetbalclub minder gemakkelijk te vinden. Voor voetballiefhebbers met een lichamelijke en/of een verstandelijke beperking zijn namelijk aanpassingen nodig zodat ook zij kunnen voetballen.
Passend Voetbal is de verzamelnaam van de verschillende vormen van aangepast voetballen voor mensen met een beperking. We kennen een aantal specifieke doelgroepen die soms aangepast voetballen en soms regulier voetballen.
Normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet
Normaal wat normaal kan. Niet iedere voetballer met een beperking dient aangepast te voetballen. Met sommige beperkingen kun je prima in een regulier voetbalteam spelen. Dit uiteraard wanneer de beperking en het speelniveau dit toe laat. Soms heeft dit meer begeleiding nodig om dit voor elkaar te krijgen.
Speciaal wat speciaal moet. Mocht de beperking het niet toe laten om in een regulier team te voetballen, denk bijvoorbeeld aan de amputatie van een been of een visuele beperking, dan dient er gezocht te worden naar passend voetbal aanbod. Dit geldt bijvoorbeeld ook wanneer de speler of speelster zich door zijn of haar beperking niet thuis voelt in een regulier voetbalteam.
Voetbal is voetbal en voetbal blijft voetbal
Ook bij alle aangepaste voetbalvormen blijft het uitgangspunt dat het ene team wil winnen van het andere team. Daarnaast is de basis van de aangepaste voetbalvorm altijd hetzelfde als in het reguliere voetbal. Bij iedere vorm van passend voetbal gaat het ook om winnen. De bal is altijd vrij en ook hierin komt aanvallen, verdedigen en omschakelen terug. Het ene team (met bal) heeft de functie om aan te vallen en het andere team (zonder bal) op dat moment de functie om te verdedigen. Echter zijn er vaak wel een aantal aanpassingen gemaakt binnen de aangepaste vorm. De KNVB erkent de volgende aangepaste voetbalvormen:
Amputatievoetbal: is voor voetballers die door ziekte, een ongeluk of een aangeboren afwijking een ledemaat missen. De teams bestaan uit zeven personen en alle veldspelers gebruiken krukken om zich voort te bewegen. Mis je bijvoorbeeld een arm of hand? Dan kun je ook meedoen maar sta je in het doel.
Blindenvoetbal: is voor voetballers met een visuele beperking en heeft dezelfde kenmerken als de reguliere voetbalvorm. Door de visuele beperking zijn er een paar belangrijke spelregels aangepast.
CP-voetbal: wordt gespeeld door voetballers die als gevolg van een hersenbeschadiging motorische beperkingen hebben, zowel aangeboren (CP) als Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH). Een team bestaat bij CP-voetbal uit zeven spelers en wordt gespeeld op een kleiner voetbalveld.
Dovenvoetbal: is voor voetballers met een auditieve beperking. Deze voetballers spelen met name samen in zaalvoetbalcompetities. Het is altijd mogelijk om met een auditieve beperking in een regulier team te spelen.
Elektrisch rolstoelvoetbal: is voor voetballers die in het dagelijks leven gebruik maken van een (elektrische) rolstoel. Aan deze rolstoel zit een speciale voetbeugel om de bal mee te passen en te schieten.
Frame voetbal: is voor voetballers die afhankelijk zijn van een rollator, looprekje of rolstoel. Een team bestaat uit maximaal vijf spelers welke allemaal een hulpmiddel gebruiken om zichzelf voort te bewegen.
G-voetbal: is voor voetballers die door hun lichamelijke en/of verstandelijke beperking belemmerd zijn in hun bewegingsmogelijkheden en die bijvoorbeeld extra begeleiding of passend voetbalaanbod in de buurt nodig hebben, om te kunnen voetballen.
Wil je meer weten over (het aanbod) Passend Voetbal? Op de website van de KNVB vind je alle informatie. Of stel je vraag aan de contactpersoon binnen de KNVB.
Financiële ondersteuning voor amateurverenigingen
De Zwaluwen Jeugd Actie wil dat iedereen kan genieten van voetbal en het verenigingsleven. Ook jongeren met een beperking! Daarom is de helft van de opbrengst van de actie beschikbaar voor subsidieaanvragen vanuit voetbalverenigingen. Heb je financiële ondersteuning nodig voor het realiseren van (een vorm van) passend voetbal? Vraag dan subsidie aan bij de Zwaluwen Jeugd Actie. Lees ook de voorwaarden.